Monday, February 14, 2011

Agro linkovi #10

1. Klasifikacija libertarijanaca - Just for Fun Friday: Libertarian Cheat Sheet

2. Better Book Titles. Kako je trebalo nasloviti neke poznate knjige.

3. Fake Criterions. Urnebesan blog o filmovima koji nikad neće ugledati Criterion izdanje.

4. Naučni radovi naslovljeni po filmovima - And the Winner is "The Good the Bad and the Outsourced"

5. Kako je Internet pobio prave gikove - Wake Up, Geek Culture. Time to Die

6. O gejevima i maltuzijancima - Our Brave New World of Malthusian madmen

7. Smeh, muško-ženski odnosi i evoluciona psihologija - The Science of Laughter

8. O odnosima novozelandske džedajske crkve i novozelandskih libertarijanaca - Religion in New Zealand politics

9. Conservative TV Star Calls Michelle Obama a ‘MILF’ and ‘Perfect Masturbatory Material’

10. Od domaćih, počinjemo Zoonovim postom o infantilizaciji savremenog društva - Vinyan

11. Pavle Mihajlović započeo odličnu seriju tekstova o penzionom sistemu na Club von Neumann blogu - Kriza penzinog sistema

12. Kako je država blagostanja upropastila Švedsku

Ako imate neke pametne linkove, šaljite na mail u mom profilu, pošto u poslednje vreme i nemam nešto vremena da kopam...

Saturday, February 5, 2011

Jedan neobjavljeni tekst...

...pisan za Njuz.net krajem novembra prošle godine:

ĐELIĆ IZGUBIO UPITNIK EVROPSKE UNIJE

Beograd; 01. decembar 2010.

Božidar Đelić, potpredsednik u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije, izgubio je upitnik Evropske komisije čijim bi popunjavanjem Srbija trebalo da započne pristupne pregovore o kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji, saznaje naš reporter. Izvor blizak kabinetu potpredsednika nije mogao da navede kada se to tačno desilo, ali je sigurno poznato da je upitnik nestao najkasnije 25. novembra, dan pošto ga je predstavnik Evropske komisije doneo u Beograd.

Da podsetimo, evropski komesar za proširenje Štefan File je 24. novembra premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručio upitnik na osnovu kojeg EU treba da oceni spremnost Srbije da dobije status kandidata za članstvo. Upitnik sadrži 2.483 pitanja.

Kako navodi naš izvor koji je hteo da ostane anoniman, neposredno posle primopredaje upitnika se cela delegacija preselila u banket salu Vlade Srbije gde je bio poslužen koktel. Premijer je fasciklu sa pitanjima dao Đeliću kako bi imao slobodne ruke da se posluži šampanjcem i pohovanim kozicama, a Đelić je iz nje izvadio papire i strpao ih u džep kako bi i sam mogao da se posluži.

- Svi su se napili to veče. Sutradan smo u kabinetu potpredsednika pokušavali da rekonstruišemo tačnu putanju koju je on prošao od trenutka kada je dobio fasciklu od premijera do trenutka kada je sutradan došao na posao i shvatio da nema pojma gde su papiri koji su bili u toj fascikli. Kaže da je poslednja stvar koje se seća na koktelu bila da mu je Milica Delević rekla da ima mnogo lepu kravatu. Posle toga, kaže, imao je prekid filma.

Na pitanje našeg reportera o mogućnosti da je papire zagubio kod kuće dobijamo odrečan odgovor.

- To nije moguće. Đelićev vozač kaže da ga je kasno uveče prebacio do kuće, ali da potpredsednik nije bio u stanju da izađe iz kola. Zato se vozač službenim Audijem sa Đelićem na zadnjem sedištu odvezao svojoj kući na Mirijevu, gde je njegova žena iznela ćebad kako bi ušuškali šefa i ostavili ga da spava u kolima. Sutradan su odande došli pravo u Vladu. Potpresednik Đelić kaže da tog jutra nigde nije mrdnuo iz kabineta osim što je na deset minuta izašao na čist vazduh i do pekare da kupi jogurt. I da, tražili smo papire u toj pekari i ne, nismo ih našli – rezignirano zaključuje naš izvor.

Na pitanje kako je moguće da je upitnik izgubljen kada je pre nekoliko dana sam Đelić na konferenciji za štampu izjavio kako je već spremno 85% odgovora, dobijamo odgovor da se radi o triku koji je dogovoren na kolegijumu u kabinetu tog jutra kada su shvatili da nemaju pojma gde su papiri sa pitanjima..

- Dogovorili smo se da Đelić četiri dana ne izlazi iz kabineta. Isključio je mobilne telefone, njegova sekretarica je odbijala pozive čak i od predsednika i premijera, a ja sam se brinuo o tome da ga snabdevam dovoljnom količinom sendviča, krofni i sokova. Čak smo u jednoj prodavnici sportske opreme kupili sobni bicikl i prebacili ga u šefov kabinet kako bi mogao da vežba tih nekoliko dana.

- Svima smo govorili da je zauzet popunjavanjem upitnika, a predsednik Tadić ga je među svojim stranačkim kolegama pohvalio za posvećenost poslu i preporučivao ostalima za primer. Sada kada smo kupili još malo vremena tom lažnom konferencijom za štampu, ostaje nam da smislimo šta da radimo. Ne smemo direktno da se obratimo ovima iz Brisela za novu kopiju upitnika jer će oni to odmah reći Tadiću ili Cvetkoviću. Sreća je da potpredsednik Đelić ima veze u nekim EU članicama, te će nam preko njih sigurno tokom nedelje stići nova kopija upitnika. Sve u svemu, evropske integracije Srbije sigurno neće biti usporene ovim malim incidentom – sa optimizmom zaključuje naš izvor iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije.