Thursday, November 24, 2011

Agro linkovi #14

1. What Happens when a Leftist Philosopher Discovers God? – Sociolog Piter Berger o desnim skretanjima Jirgena Habermasa.

2. Evgenij Morozov, verovatno najpoznatiji protivnik sveopšteg oduševljevanja moćima Interneta, kritikuje ispraznost savremene pojave “Internet evanđelizatora” – The Internet Intellectual. Za čitanje je potrebno da se besplatno registrujete, ali tekst potpuno vredi te dodatne neprijatnosti. Hvala komentatoru Zoonu što je dojavio za novi link koji ne zahteva registraciju.

3. A tu je i svojevrsna dopuna tog, kao i teksta o gikovskom anti-intelektualizmu Larija Sangera koji sam linkovao u dvanaestoj turi Agro linkova – The Rise of the Internet (Anti)-Intellectual?

4. Our Blogs, Ourselves – Pol Krugman o tome kako se naučne rasprave sve više sele iz stručnih časopisa na blogove. Ovo naravno važi samo za englesko govorno područje. Kod nas je stanje ipak bolje jer ne znamo šta je u gorem stanju, nauka ili blogovi (kolumne).

5. The Shadow Superpower – O trenutno najjačoj svetskoj ekonomiji iz hajekovske perspektive.

6. Uticaj nestanka ženskih stidnih dlaka na ljudsko društvo – Disappearance


8. Raymond Tallis Takes Out the 'Neurotrash' - U kome se objašnjava Talisovo gledište o opsednutosti savremenih humanističkih disciplina “neuromanijom” i “darvinitisom”

9. De Mysteriis Dom N.W.A: The Similarities Between Mayhem And Gangsta Rap – O tajnim vezama Varga Vikernesa, Ajs Kjuba i Džejmsa Blejka, odnosno – kako smo svi postali hipsteri

10. Empirijska primena Danbarovog broja - Human Brain LimitsTwitter Friends to 150


12. Deep Intellect: Inside the mind of the octopus – Fascinantna priča o najinteligentnijim morskim nekičmenjacima, hobotnicama.

13. Farm-to-Fork Dinner Fiasco – Ako se pitate zbog čega treba omogućiti ljudima da pucaju u one koji nepozvani dolaze na njihov posed (pogotovo što se radi o državnim službenicima), onda su argumenti u ovom tekstu.



16. Andrew Zuckerman: Bird – Fascinantna prezentacija Cukermanove knjige fotografija koja se bavi pticama

17. Mars visitors Basiago and Stillings confirm Barack Obama traveled to Mars – Krnja verzija teksta o Obaminom putovanju na Mars koji je naravno skinut sa mreže nekoliko dana posle objavljivanja. Zato što je istinit!

18. Noćobdija ili raspikuća