Tuesday, December 15, 2009

Agro linkovi

Treći post, a još nije prošlo pola meseca? Tja, pošto sam završio sa dvomesečnim proučavanjem RTS-ovog televizijskog programa i pošto sam konačno prešao (posle deset godina instaliranja, aninstaliranja i bekapovanja sejvova) Might and Magic VI – imam vremena da visim na netu i čitam šta su drugi u međuvremenu pisali. Zato ću i ja otpočeti sa praksom koju dosta blogera praktikuje, a to je linkovanje zanimljivih članaka na koje naletim tokom nedelje.

Za početak 10 komada. Uglavnom se tiču Kopenhagena, zelenih i slično, ali ima i zabavnih stvari.

1. Klimatski poslenici koji još nisu izmislili hibridne avione, ali mogu da uživaju u prostitutkama koje rade pro bono - Copenhagen climate summit: 1,200 limos, 140 private planes and caviar wedges.

2. Sociolog Frank Furedi je jedan od osnivača britanske Revolucionarne Komunističke Partije. Danas je levi libertarijanac. Na Spajkdu ima odličan tekst o intelektualnom stanju na levici u doba recesije - Anything ‘sustainable’ is not worth having.

3. Češki fizičar Luboš Motl o uticaju velikih farmi vetrogeneratora na prenosnu mrežu - Wind turbines in Germany: possible blackouts.

4. Biti progresivan ne znači da niste rasista. To dokazuju urednici Gardijana sa novim idejama za “spasavanje” sveta - Rich nations to offset emissions with birth control.

5. Envajromentalista Klajv Hamilton objašnjava deci Australije zašto su im roditelji zli jer neće da daju otkaz na naftnoj platformi. Definitivno jedan od bizarnijih likova - A letter to your father.

6. A kad smo već kod dece i klimatskih promena, jedan američki NGO je utvrdio čega se mladi najviše plaše - Kids Fear Global Warming More Than Terrorism, Car Crashes, and Cancer, According to National Earth Day Survey.

7. Robert Nozik je bio jedan od retkih političkih filozofa koji je argumente anarhista shvatao ozbiljno i pokušavao da ih pobije. Kako je na konto toga dobio jedan cameo u Sopranosima - Tony Soprano and Robert Nozick.

8. Dejvid Fridman - fizičar, anarho-kapitalista, fentezi pisac i sin Miltona Fridmana - piše o ekonomskim zakonitostima u WoW-u - Arbitrage, Comparative Advantage, and World of Warcraft.

9. Univerzalno osiguranje za vaše travnjake - Republicans Back Universal Lawn-Care Bill.

10. Naslov sam govori - 12 World's weirdest stadiums.

No comments: